понедељак, 16. јануар 2012.

Le Plus Grand



"Halte dein Herz, o Wanderer, fest in gewaltigen Händen! Mir entstürzte vor Lust zitternd das meinige fast. Rastlos donnernde Massen auf donnernde Massen geworfen, Ohr und Auge, wohin retten sie sich im Tumult?" Eduard Morike


Bern sigurno nije prvi grad koji vam je u glavi na pomen Švajcarske. Postoji još jedan grad, retko posećen kada su naši turisti u pitanju, o kom se malo zna.


Schaffhausen, sedište istoimenog kantona, asocira nas na časovnik "šafhauzen". Okružen je sa tri strane Nemačkom, a od ostatka države deli ga Rajna. Veliki deo populacije čine strani državljani, od toga 13.3% Srbi.

Srednji vek se oseća u centru grada, a ono sto skreće pažnju su izbočeni prozori na kućama pa tako gledaju na dve strane. Najlepši pogled pruža se sa cirkularne tvrđave Munot, građene od 1963. do 1985. Poseta Munoti i Starom Gradu, vraća kroz vreme.

Ako vas put nanese tamo, ne smete propustiti da obiđete najveći vodopad u Evropi- Rheinfall. Od gradskog jezgra do vodopada povešće vas voz, a možete doći tamo i kolima. Sa obe strane Rajne pruža se spektakularan pogled, a pored brojnih restorana preporučujem vam i krstarenje.

0 comments:

Постави коментар