понедељак, 4. фебруар 2013.

Reka koja tuda više ne protiče



     Tako smo jednog dana odlučili da odemo bilo gde, samo da pobegnemo iz grada.. S obzirom da veliki deo društva radi i da je bio raspoložen za jednodnevno druženje, nakon Segedina i Budimpešte na red je došao i Temišvar. Od svih atributa koji ga određuju, onaj koji mi se najviše dopada je "grad sa najviše zelenila". Ali to nije bilo ono što me oduševilo. A nekada me zaista nije lako oduševiti, retko, ali taj dan bio je jedan od tih..
     Dragi viamichellin kaže da od Beograda do Temišvara ima 177km, vremenski skoro 3h. Međutim, zbog ažurnosti carine često se dešava da se ta tri sata maltene dupliraju, ukoliko idete autobusom. Opšte poznato je da putem popusta možete otići na jednodnevni izlet za oko 1100 dinara. Uz to imaćete i ponudu za ručak u restoranu Karađorđe, što ne preporučujem, jer ćete sebi uskratiti vreme kojeg svakako nemate dovoljno za obilazak.

Dan kada smo odlučili da posetimo ovaj grad bio je običan, hladan i suncan, prijatan za šetnju. Sve se dešavalo kako treba i nije bilo zamerki ni prilikom prelaska granice ni obilazaka. Grad je veoma očuvan, arhitektura podseća na stari deo Beča, što i ne čudi, s obzirom da je dugo bio pod Habzburgovcima. Osim poznate činjenice da je simbol pada diktatorskog režima, Temišvar je i prvi grad koji je dobio električno osvetljenje davne 1884. Veliki broj pripadnika srpske, mađarske i nemačke nacionalne manjine živi u njemu. Ukoliko budete išli u šoping centar Iulius Moll srpski jezik će dominirati kao da niste u drugoj državi. Kada već pomenuh kupovinu, evo par detalja. Prostire se na više od 80.000 kvadratnih metara i ima preko dve stotine prodavnica. Novac promenite pre ulaska u centar, s obzirom da je kurs nesto malo manji unutar istog. Mene je, kao i u većini evropskih gradova, najviše zadrzao H&M. Više detalja pogledajte na sajtu tržnog centra.
Ukoliko imate vremena, nemojte propustiti obilazak ZOO vrta. Nastao je još u vreme Čaušeskog, ali je tek 2006. proširen  po ugledu na Zoo vrt u Segedinu. U njemu možete videti neke zaista retke primerke kao što je patuljasti kengur.
Tri trga obeležavaju ovaj grad, Trg Opere, Trg Jedinstva i Trg Slobode. Upravo na jednom od njih proveli smo najlepših par minuta u Rumuniji. Kao što rekoh dan je izgledao obično, i grad je bio lep, prijatan, jednostavan, ali ne oduzima dah. Ne, ukoliko ste obišli većinu evropskih gradova. Ipak, naleti ptica koje naizgled trčkaraju okolo i grickaju na šta nađu, bez ikakvog reda  ne mogu ostaviti nikoga ravnodušnim. Nešto što  izgleda kao rastrčana gomila u  momentu udruženo pleše za sve prisutne. I svi nemo stoje i posmatraju. Nas dvadesetak je to radilo nekoliko minuta. Par metara ispred Nacionalne Opere.  Bila sam  Veneciji, ali ovi golubovi mogu da se uhvate samo ovde.

Nema dalje.










0 comments:

Постави коментар